Principală » Comunicare » 28.06.23 Guvernul a aprobat la inițiativa MIDR, proiectul elaborat de Agenția Navală, Regulamentul privind siguranța navigației maritime

28.06.23 Guvernul a aprobat la inițiativa MIDR, proiectul elaborat de Agenția Navală, Regulamentul privind siguranța navigației maritime

Una dintre cele mai importante convenții privind siguranța navigației, adoptate de OMI, este Convenția internațională din 1974 pentru ocrotirea vieții omenești pe mare (Convenția SOLAS 1974), la care RM a aderat prin Legea 185/2005, împreună cu protocoalele și amendamentele la aceasta.

Prezenta hotărîre de Guvern a fost elaborată de Agenția Navală a Republicii Moldova, care pune în aplicare dispozițiile Capitolului V din Convenția SOLAS, care cuprinde prevederi în ceea ce privește siguranța navigației.

Această hotărâre va impune implementarea sistemelor avansate de identificare și urmărire a navelor în zonele navigabile ale Republicii Moldova, contribuind astfel la creșterea siguranței și eficienței în transportul maritim.

Implementarea sistemelor avansate de identificare și urmărire a navelor va permite Agenției Navale să monitorizeze traficul maritim în timp real, să detecteze eventualele încălcări ale regulilor de navigație și să reacționeze prompt în situații de urgență. Aceasta va contribui la reducerea riscului de accidente și incidente navale, protejând astfel viața echipajelor maritime și mediul înconjurător.

Prin intermediul acestor măsuri, se va facilita și cooperarea internațională în ceea ce privește monitorizarea traficului maritim, consolidând astfel relațiile Republicii Moldova cu alte state și organismele internaționale în domeniul maritim.

Proiectul poate fi accesat aici.