Principală » Comunicare » Reprezentanții Agenției Navale a Republicii Moldova în comun cu reprezentanții Serviciului Vamal al Republicii Moldova au efectuat o vizită de lucru în Republica Cipru.

Reprezentanții Agenției Navale a Republicii Moldova în comun cu reprezentanții Serviciului Vamal al Republicii Moldova au efectuat o vizită de lucru în Republica Cipru.

Preluarea bunelor practici de la partenerii din Uniunea Europeană

Reprezentanții Agenției Navale a Republicii Moldova în comun cu reprezentanții Serviciului Vamal al Republicii Moldova au efectuat o vizită de lucru în Republica Cipru. Vizita a fost organizată cu suportul Departamentului de Stat al SUA în cadrul Programului de Securitate Frontalieră și Control al Exportului (EXBS).

Scopul vizitei a fost preluarea bunelor practici în aspectele ce țin de desfășurarea activității autorității maritime, îmbunătățirii procedurilor de conlucrare interinstituționale și controlul exporturilor și securității frontierelor.

Pe 9 septembrie 2022, a fost vizitat Centrul Cipriot pentru securitate terestră, maritimă și portuară (CYCLOPS), situat în orașul Larnaca, Republica Cipru, care este specializat în formare profesională, instruire la distanță, elaborarea programelor de instruire în domeniul securității naționale, controlul exporturilor, securității frontaliere, inclusiv în domeniul securității maritime.

Pe 10 septembrie 2022, a fost desfășurată ședința în incinta Viceministerului Transportului Naval (or. Limassol), cu conducerea acestei instituții, la care a fost discutată conlucrarea între administrațiile maritime a ambelor state și preluarea bunelor practici a Republicii Cipru în domeniul transportului naval, precum și posibilitățile de cooperare în îndeplinirea atribuțiilor statelor în conformitate cu prevederile convențiilor internaționale din cadrul Organizației Internaționale Maritime și implementarea actelor normative ale Uniunii Europene.

Preluarea bunelor practici și cooperarea cu autoritățile cipriote menționate va permite consolidarea capacităților Agenției Navale a Republicii Moldova, favorizarea condițiilor pentru îmbunătățirea cadrului normativ intern, fortificarea capacităților instituționale, formarea profesională, dar și sprijinirea măsurilor pentru asigurarea securității naționale, în speță cea maritimă și portuară.