Principală » Comunicare » Agenția Navală comunică că la data de 5 noiembrie 2021, în Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești, a avut loc o întrevedere cu reprezentanții Gărzii de Coastă a S.U.A., cu tematica, colaborării în vederea consolidării securității portuare.

Agenția Navală comunică că la data de 5 noiembrie 2021, în Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești, a avut loc o întrevedere cu reprezentanții Gărzii de Coastă a S.U.A., cu tematica, colaborării în vederea consolidării securității portuare.

La data de 5 Noiembrie 2021, în Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești a avut loc o întrevedere cu tematica colaborării în vederea evaluării securității portuare și întocmirea planului de securitate portuară a Portului de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești pentru administrația portului Î.S. ,,Portul Fluvial Ungheni,,  asistență în scopul implementării corecte și eficiente în aplicare a Capitolul XI-2 din Convenția SOLAS (Convenția privind siguranța vieții pe mare, 1974), și Codul Internaţional pentru Securitatea Navelor și Facilităților Portuare (Codul ISPS, 2002), în ceea ce privește securitatea facilităților portuare.

La întâlnirea menționată au participat ofițeri de Securitate portuară din cadrul Gărzii de Coastă al Statelor Unite ale Americii, reprezentanții programului de control al exportului și securității transfrontaliere din cadrul Ambasadelor SUA din Republica Moldova și Ucraina, conducerea Agenției Navale, Șef direcția siguranța navigației, dirijarea traficului și pilotarea – Căpitanul portului Giurgiulești și conducerea Administrației Portului de Mărfuri și Pasageri Giurgiulești.

La întrevedere au fost discutate:

  1. colaborarea între ANRM și Garda de Coastă a SUA privind implementarea în legislația națională a prevederilor convențiilor și rezoluțiilor IMO privind consolidarea securității portuare și a securității la bordul navelor,
  2. evaluarea și întocmirea planului de Securitate a Portului de pasageri și mărfuri Giurgiulești,
  3. evaluarea securității a Complexului portuar Giurgiulești per ansamblu (PPMG și PILG)
  4. schimb de experiență privind metodologiile pentru evaluările de securitate astfel încât să fie stabilite planurile şi procedurile pentru a reacţiona la grade de securitate în schimbare
  5. prevenirea accesului neautorizat la nave, facilităţi portuare şi în zonele lor restricţionate
  6. instruiri şi exerciţii pentru a asigura familiarizarea cu planurile şi procedurile de securitate
  7. cerințele și criteriile minime care trebuie să le îndeplinească ofițerii de securitate a facilităților portuare din cadrul administrațiilor portuare cît și evaluarea acestora
  8. necesitățile Agenției Navale ca administrație maritimă și crearea unui serviciu  destinat securității portuare și securității la bordul navelor conform cerințelor convențiilor IMO.

În cadrul ședinței au participat reprezentanții Inspectoratului general al Poliției de Frontieră pe subiecte de securitatea transfrontalieră în localitatea Giurgiulești.