Principală » Comunicare » 28.09.2023 Directorul adjunct al Agenției Navale, Vadim Pavalachi, a participat la de cea de-a 7-a întâlnire a Comitetului Tehnic pentru Transport pe Nave și Multimodalitate al Comunității Transporturilor în colaborare cu Organizația Maritimă Internațională, Direcția Generală Mobilitate și Transport a Comisiei UE

28.09.2023 Directorul adjunct al Agenției Navale, Vadim Pavalachi, a participat la de cea de-a 7-a întâlnire a Comitetului Tehnic pentru Transport pe Nave și Multimodalitate al Comunității Transporturilor în colaborare cu Organizația Maritimă Internațională, Direcția Generală Mobilitate și Transport a Comisiei UE, organizat în orașul Tivat, Muntenegru.

Cu ocazia Zilei Mondiale Maritime, sărbătorită pe 28 septembrie, Comunitatea Transporturilor, în colaborare cu Organizația Maritimă Internațională (IMO), Direcția Generală Mobilitate și Transport a UE , a găzduit o conferință privind transportul maritim ecologic și durabil. Conferința a fost urmată de cea de-a 7-a întâlnire a Comitetului Tehnic pentru Transport pe Nave și Multimodalitate al Comunității Transporturilor.

Conferința de Ziua Maritimă Mondială a reunit experți, factori de decizie și părți interesate din industria maritimă pentru a discuta despre transportul maritim durabil prin politici și guvernanță maritime integrate. De asemenea, a deliberat despre modalitățile de digitalizare și ecologizare a porturilor. Prin discuții, prezentări și oportunități de creare de rețele, participanții au trasat o cale de urmat pentru un viitor maritim mai ecologic și mai durabil în Balcanii de Vest și Europa de Est.

La ședința dată au fost discutate ultimele modificări la Convenția Marpol, importanța acestora pentru mediul înconjurător și reducerea nivelului de sulfur la zero, cît și facilitățile portuare necesare întru respectarea condițiilor de emisii zero în port de la navele maritime.

A fost comunicat nivelul de transpunere și implementare a Convenției Marpol în legislația națională, fiind comunicat faptul că ANRM colaborează cu Agenția Europeană pentru Siguranța Maritimă, suport tehnic privind transpunerea și implementarea convenției MARPOL. Acest lucru reflectă angajamentul nostru ferm de a asigura eficiența și respectarea cu strictețe a prevederilor Convenției MARPOL, regulamentelro și directivelor UE, contribuind astfel la protejarea mediului marin și la atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

Dl. Ivaylo Valev, șeful Secțiunii Europa de Est a Organizației Maritime Internaționale, a subliniat că transportul maritim evoluează și că trebuie să îmbrățișeze decarbonizarea, digitalizarea și tehnologia inovatoare, inclusiv automatizarea – asigurându-se totodată că elementul uman este menținut în centrul atenției prin tranziție tehnologică și ecologică pentru a asigura o planetă durabilă pentru generațiile viitoare.

Adresându-se participanților, dl Matej Zakonjšek , directorul comunității de transport, a subliniat că Planul de acțiune al organizației pentru transport pe apă și multimodalitate identifică acțiuni cu beneficii clare. „Împreună cu partenerii noștri, lucrăm neobosit la armonizarea reglementărilor, la îmbunătățirea siguranței și la promovarea sustenabilității maritime în întreaga regiune. Acest lucru va face regiunea noastră mai conectată și mai aproape de UE”, a subliniat el.

„Transportul maritim și pe căile navigabile interioare sunt esențiale pentru economia europeană. Ele joacă un rol crucial în livrarea produselor energetice, a materiilor prime și a bunurilor de care avem nevoie. Transportul maritim este în multe privințe de neînlocuit”, a subliniat dna Fotini Ioannidou , director la DG MOVE, și a adăugat că membrii și observatorii TCT pot conta pe sprijinul Direcției Generale Mobilitate și Transport a Comisiei, cu asistența Agenției Europeane pentru Siguranță Maritimă, în implementarea politicilor maritime și progresul către decarbonizare.

În urma conferinței de dimineață, a avut loc cea de-a 7-a reuniune a comitetului tehnic pentru transport pe apă și multimodalitate, oferind o platformă pentru discuții aprofundate și eforturi de colaborare pentru a îmbunătăți transportul pe apă și multimodalitatea în regiune.

Transportul internațional servește drept sursă de viață a comerțului global, transportând peste 80% din mărfuri în întreaga lume. Este cel mai eficient și mai rentabil mod de transport internațional, stimulând creșterea economică și prosperitatea la nivel mondial.