Principală » Comunicare » 25.06.24 Felicitări cu ocazia Zilei lucrătorului din domeniul transportului naval și Zilei internaționale a Navigatorului !!!

25.06.24 Felicitări cu ocazia Zilei lucrătorului din domeniul transportului naval și Zilei internaționale a Navigatorului !!!

Cu ocazia ”Zilei lucrătorului din domeniul transportului naval” și ”Zilei internaționale a personalului navigant”, sărbătorită anual pe 25 iunie, Agenția Navală a Republicii Moldova își exprimă profundă recunoștință și cele mai sincere felicitări colaboratorilor din domeniu pentru munca voastră neobosită și devotamentul excepțional. Dedicarea și profesionalismul vostru, realizările și sacrificiile pe care le faceți zilnic pentru a naviga în condiții uneori dificile, departe de casă și de cei dragi, operarea navelor în porturi, și alte activități din domeniu stau la baza siguranței și eficienței transportului naval, contribuind semnificativ la economia globală. Sunteți adevărații eroi ai mării, iar curajul și determinarea dumneavoastră merită tot respectul și admirația noastră.

În temeiul hotărârii de Guvern nr.414 din 14.12.2021, anual, la data de 25 iunie, se consemnează Ziua lucrătorului din domeniul transportului naval și Ziua internațională a Navigatorului.

În cadrul conferinței Organizației Maritime Internaționale (OMI) de la Manila (Filipine), desfășurată în perioada 21-25 iunie 2010, statele membre ale OMI au convenit în unanimitate de a sărbători anual, la data de 25 iunie-Ziua Navigatorului, inclusiv fiind adoptate revizuiri la Convenția internațională privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart (Convenția STCW 78).

Republica Moldova este membru atât la OMI (Legea RM nr.53/2001 despre acceptarea de către RM a Convenției cu privire la Organizația Internațională Maritimă) cât și la Convenția internațională privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart, și la Codul de pregătire/atestare a personalului navigant și efectuare a serviciului de cart (STCW Code), adoptat la Londra la 7 iulie 1995 (Legea RM nr.190 /2005 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția internațională privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart).