Principală » Comunicare » La data de 21.11.23 Conducerea Agenției Navale a participat la ședința Comitetului Director din cadrul proiectului BCSEA II al Agenției Europene pentru Siguranța Maritimă, Lisabona, Portugalia

La data de 21.11.23 Conducerea Agenției Navale a participat la ședința Comitetului Director din cadrul proiectului BCSEA II al Agenției Europene pentru Siguranța Maritimă, Lisabona, Portugalia

La data de 21 noiembrie 2023, Directorul Agenției Navale a Republicii Moldova (ANRM) d-l Igor Zaharia și directorul adjunct d-l Vadim Pavalachi, au participat la cea de a doua ședință a Comitetului Director al Proiectului BCSEA II la Lisabona, Portugalia.

Delegația ANRM a participat activ la ședința oficială Proiect BCSEA II, găzduită de Agenția Europenă pentru Siguranța Transportului Maritim (EMSA) din Lisabona. Discuțiile au vizat realizările proiectului în anul 2023 și revizuirea planului de acțiuni pentru anul 2024.

ANRM a avut onoarea de a reprezenta Republica Moldova alături de delegațiile din Georgia, Turcia și Ucraina. Discuțiile au acoperit subiecte esențiale, incluzând evoluțiile recente în regiune și prioritățile Comisiei Europene.

După dezbateri extinse, Comitetul Director a aprobat Planul de Acțiune până la 31 decembrie 2024, prezentat de către EMSA. ANRM va beneficia de asistență tehnică din partea EMSA, inclusiv transpunerea convenției SOLAS și sprijin pentru elaborarea Schemei de Dezvoltare Profesională.

De asemenea, ANRM va beneficia de mai multe activități comune la nivel regional, inclusiv CSN, Rulecheck, eLearning, participarea la MARES, furnizarea MAR-CIS, partajarea T-AIS, studii privind Ghișeul Unic Maritim și Managementul Traficului Maritim, precum și programe de burse și furnizarea de noi servicii regionale.

ANRM are programate mai multe cursuri și programe de studiu în cadrul Online Academiei EMSA pentru anul 2025, acoperind diverse domenii, inclusiv inspecțiile de pavilion, investigații de securitate, cursuri pentru auditori maritimi și securitate cibernetică.

Această deplasare reprezintă o oportunitate valoroasă de interacțiune directă cu partenerii din proiect, contribuind la dezvoltarea și implementarea cu succes a Convențiilor Organizației Internaționale Maritime și a directivelor și regulamentelor din Acordul de Asociere RM-UE.