Principală » Comunicare » În perioada 25 – 26 ianuarie 2023, la Roma (Italia), a avut loc reuniunea experților din țările din Marea Mediterană și Marea Neagră, implicați în schimbul de informații AIS (Automatic Information System ) transmise de nave. Din partea Agenției Navale a Republicii Moldova a participat dl Vadim PAVALACHI, Director Adjunct.

În perioada 25 – 26 ianuarie 2023, la Roma (Italia), a avut loc reuniunea experților din țările din Marea Mediterană și Marea Neagră, implicați în schimbul de informații AIS (Automatic Information System ) transmise de nave. Din partea Agenției Navale a Republicii Moldova a participat dl Vadim PAVALACHI, Director Adjunct.

În data de 25 și 26 ianuarie 2023 la Roma – Italia, Agenția Navală a participat la reuniunea experților din țările din Marea Mediterană și Marea Neagră implicați în schimbul de informații AIS ( Automatic Information System ) transmise de nave.


Evenimentul, organizat anual de Comandamentul General al Italiei în colaborare cu Agenția Europeană de Siguranță Maritimă (EMSA), a avut scopul de a împărtăși cu reprezentanții țărilor participante mecanismele actuale a schimbului de informații implementat prin intermediul platformei mediteraneene AIS Regional Exchange System ( MAREΣ).


Platforma în cauză, creată și administrată de Comandamentul General a Gărzii de Coastă a Italiei din 2009, este parte integrantă a sistemului comunitar de monitorizare a traficului maritim numit SafeSeaNet.
Sistemul MAREΣ și SafeSeaNet permite până în prezent, schimbul de informații AIS între 18 țări, ambele aparținând UE (Italia, Spania, Portugalia, Franța, Malta, Slovenia, Croația, Grecia, Cipru, România, Bulgaria) și non-UE ( Muntenegru, Ucraina, Georgia, Iordania, Tunisia, Gibraltar și Maroc).


În cadrul agendei împărțită în 3 panouri tematice diferite, au participat experți din 22 de țări reprezentând aproape toate țările deja implicate în schimbul de informații prin MAREΣ la care s-au adăugat reprezentanții Albaniei, Bosnia-Herțegovinei, Turciei, Egiptului, Liban, Palestina, Israel și Moldova potențiali membri în calitate de beneficiari ai diferitelor proiecte internaționale de cooperare în domeniul siguranței maritime (Țările IPA, proiectul SafeMed și Marea Neagră și Caspică ) finanțate în contextul dezvoltării Politicii Comunitare de Vecinătate.
În calitate de observatori au participat și reprezentanți ai Administrației de Coastă Norvegiene operator al celorlalte două sisteme AIS regionale existente în UE, și anume NSATL (Marea Nordului și Atlanticul de Nord) și HELCOM (Marea Baltică).

Ședințele au fost deschise prin salutul către participanți, de către comandantul general și amiralul inspector șef Nicola Carlone, care a evidențiat importanța întâlnirii ca moment util de discuție pentru consolidarea cooperării dintre țări și îmbunătățirea eficienței acordurilor internaționale, cooperare care constituie un instrument de neînlocuit pentru a putea continua creșterea siguranței maritime în Marea Mediterană și Marea Neagră în fața rolului baricentru pe care aceasta din urmă îl joacă în economia traficului maritim mondial.


Întâlnirea a reprezentat un prilej important pentru definirea unor implementări ulterioare de natură tehnico-administrativă care vizează consolidarea și îmbunătățirea procedurilor de schimb de informații AIS prin MAREΣ. De asemenea, au fost definite bazele implementării procedurilor de acces la SafeSeaNet de către acele țări din afara UE care operează deja într-o fază avansată de cooperare.