Principală » Comunicare » 12-13 Septembrie, Igor Zaharia, Directorul Agenției Navale a Republicii Moldova a participat la ședința Grupul de lucru pe probleme tehnice al Comisiei Dunării care a avut loc la Budapesta (Ungaria)

12-13 Septembrie, Igor Zaharia, Directorul Agenției Navale a Republicii Moldova a participat la ședința Grupul de lucru pe probleme tehnice al Comisiei Dunării care a avut loc la Budapesta (Ungaria)

În perioada 12-13 octombrie 2023, Comisia Dunării (CD) a organizat o reuniune periodică a grupului de lucru pe probleme tehnice.

În cuvântul său de deschidere, directorul general al Secretariatului CD, domnul Manfred Seitz, a evidențiat sarcinile cheie ale acesteia în situația actuală a navigației dunărene, subliniind importanța deosebită a diferitelor activități de coordonare desfășurate de CD pentru sprijinirea întreprinderilor ucrainene de clusterul Dunării pentru exportul de produse agricole ale Ucrainei și importul de bunuri de care are nevoie în cadrul inițiativei UE – Ukraine Solidarity Lanes.

Delegația Ucrainei a informat reuniunea despre atacurile aeriene masive în desfășurare ale Federației Ruse asupra infrastructurii porturilor ucrainene dunărene, a instalațiilor agricole și civile, subliniind că și în aceste condiții critice, porturile clusterului ucrainean al Dunării continuă să lucreze activ, care este crucial pentru asigurarea securității alimentare globale. Delegația Ucrainei și-a exprimat recunoștința statelor membre CD, și în special Republicii Moldova și României pentru sprijinul politic acordat, precum și sprijinul acordat pentru creșterea capacității de export a clusterului Dunării.

Grupul de lucru a abordat mai multe subiecte, după cum urmează.

Navigație

Implementarea noii versiuni a Regulilor Generale de Navigație pe Dunărea (DFND-2023), adoptată în iunie 2023, actualizarea Regulilor Locale de Navigație pe Dunăre, dezvoltarea strategică a sistemelor de informare fluvial (RIS) și securitatea cibernetică în navigația Dunăreană.

Cerințele profesionale pentru echipaj și personalul de la bordul navei au fost tratate separat, prin procesul de implementare a Directivei (CE) 2017/2397 în navigația Dunării.

Aspecte tehnice, inclusiv radiocomunicații

Implementarea normelor și standardelor privind examinarea tehnică a navelor de navigație interioară (ES-TRIN) în navigația Dunării și implicarea Comisiei Dunării în actualizarea acestui standard în cadrul Comitetului european pentru elaborarea de standarde privind navigația interioară CESNI, precum și urmărirea noilor Recomandări CD pentru asigurarea securității navigației pe Dunăre și comunicațiile radio.

Modernizarea flotei  

Discuții privind proiectul actualizat „Platforma de lucru a Comisiei Dunării pentru modernizarea flotei”, în conformitate cu Pactul verde european (European Green Deal). Această platformă oferă scenarii posibile pentru o reducere consistentă a emisiilor nocive, atingerea neutralității climatice și îmbunătățirea eficienței energetice a flotei, tranziția către combustibili alternativi și un nou sistem de propulsie, precum și formare profesională în domeniul „eco-navigației”. A fost susținută propunerea Secretariatului de a elabora o foaie de parcurs pentru modernizarea flotei antrenată în navigația pe Dunăre, pe baza Platformei de lucru, și de a include acest subiect în planurile de lucru ulterioare ale CD.

Hidrotehnică și hidrometeorologie

Actualizări ale Planului pentru lucrările majore privind realizarea parametrilor recomandați a șenalului navigabil, instalații hidrotehnice și de altă natură pe Dunăre, revizuirea Regulamentului TEN privind dezvoltarea căilor navigabile interioare, utilizarea și dezvoltarea bazei de date a CD, precum și emiterea de publicații speciale a CD privind hidrologia șenalului navigabil a Dunării.

Operare și Mediu

Urmărirea Recomandărilor CD pentru organizarea colectării deșeurilor generate de nave în navigația Dunării și planificarea următoarei reuniuni a experților pe această temă, precum și participarea la diferite proiecte privind protecția mediului în bazinul Dunării. A fost luat în considerare și participarea la proiecte de cooperare transfrontalieră: TEN-T, implementarea formularelor DAVID în navigația Dunării și platforma electronică RIS COMEX. A fost abordată o gamă largă de subiecte privind dezvoltarea transportului de mărfuri și pasageri, porturilor și serviciilor logistice pe Dunăre.

Statistică și aspecte economice

Au fost discutate documentele de lucru a Secretariatului CD privind analiza economică și statistică. În cadrul întâlnirii au fost furnizate livrabile ale Monitorizării pieței de navigație pe Dunăre – rezultatele primului semestru al anului 2023, precum și informații privind cooperarea cu Comisia Centrală de Navigație pe Rin (CCNR) în pregătirea publicațiilor comune privind monitorizarea pieței europene de navigație interioară.

Granturi și Proiecte

Au fost prezentate rapoarte privind proiectele la care CD acționează ca participant – GRANT II, GRANT III, HORIZON 2020-PLATINA 3, HORIZON EUROPE -PLATINA 4.

Următoarea ședință a Grupului de lucru pe probleme tehnice a CD, se va desfășura în luna aprilie 2024 în or. Budapesta (Ungaria), și va fi prezidată de domnul Igor ZAHARIA, Directorul Agenției Navale a Republicii Moldova.