Principală » Comunicare » 09.02.2024 Directorul adjunct al Agenției Navale, Vadim Pavalachi, a participat la cea de-a 20-a reuniune a zonei Mediterane – Grupului de experți în domeniul AIS

09.02.2024 Directorul adjunct al Agenției Navale, Vadim Pavalachi, a participat la cea de-a 20-a reuniune a zonei Mediterane – Grupului de experți în domeniul AIS

Directorul adjunct al Agenției Navale, Vadim Pavalachi, a participat la cea de-a 20-a reuniune a Grupului de experți în domeniul AIS (EWG), a zonei Mediterane care a avut loc în Italia, oraşul Roma în perioada 05-07.02.2024.

Scopul ședinței oficială a EWG a fost negocierea și semnarea acordului între coordonatorii platformei MAREΣ privind schimbul de date AIS cu statele parte a platformei MAREΣ. De asemenea, au fost abordate subiecte tehnice și operaționale privind schimbul de date AIS și evoluțiile viitoare ale platformei MAREΣ în scopul interconectării.

La ședință au participat reprezentanți ai mai multor state și anume ai statelor parte la MAREΣ ( Bulgaria , Croația, Franța, Grecia, Italia, Malta, România, Slovenia și Portugalia), reprezentanții Norvegiei (ca țară gazdă a serverelor AIS regionale NSATL și HELCOM), participanții din proiectul BCSEA (Moldova, Georgia și Ucraina), SAFEMED (Egipt, Israel, Iordania, Libia, Turcia și Maroc) și proiectul IPA (Albania, Bosnia, Muntenegru și Herțegovina).

Starea rețelelor naționale AIS a fost discutată, iar țările membre și-au prezentat progresele și planurile viitoare în cadrul platformei MAREΣ. De asemenea, s-au discutat proiectele în curs de desfășurare, cum ar fi VDES (VHF Data Exchange System), și soluțiile de predicție a rutelor navelor.

La solicitarea Directorului adjunct, EMSA și Garda de Coastă a Italiei, a stabilit un plan de acțiuni privind efectuarea unei analize a echipamentului AIS național cu posibilitatea conectării și transmiterii/recepționării datelor în cadrul platformei MAREΣ, precum și acordarea unei asistențe tehnice prin donarea a 2 stații de bază AIS (principală și de rezervă), server de stocare a datelor AIS și software necesar, instruirea a unui colaborator din cadrul Agenției Navale responsabil de VTMS. Acțiunile menționate urmează a fi implementate pe parcursul anului 2024-2025.

Această reuniune a contribuit la consolidarea cooperării internaționale în domeniul schimbului de date AIS și la îmbunătățirea infrastructurii de monitorizare a traficului maritim în regiune.